NAGRADE

FILMOVI NAGRAÐENI PLAKETAMA 2015.

pogledajte ovdje

FILMOVI NAGRAÐENI PLAKETAMA 2014.

Od pristiglih preko 120 filmova i prikazana 22 filma, u Novom Sadu strucni žiri Tatjana Stojšic Petkovic i Zoran Cvetkovic doneli su odluku da se dodele plakete za:

NAJBOLJI FILM Antonio De Palo za film VOLTI  – Italija

NAJBOLJA REŽIJA Javier R. Espinosa za film EL AMOR A LOS 20 AÑOS/LJUBAV OD 20 GODINA, Španija

NAJBOLJI SCENARIO I NAJEMOTIVNIJI FILM Carolina Giammetta za film I DON’T CARE /BAŠ ME BRIGA, Engleska

FILM KOJI MENJA PERSPEKTIVU Love at First Sight / Ljubav na prvi pogled režija Mark Playne Engleska

NAJORIGINALNIJI  FILM  (Mahi Va man)/Moja ribica i ja režija Babak Habibifar, Iran

AUTENTICNOST FILMA My son Pankay /Moj sin Penkaj  režija Nishtha Shailajan, Indija

AFIRMACIJU UCEŠCA OSI U FILMSKOJ UMETNOSTI režija Francesco Faralli COME NEI FILME/KAO U FILMU, Italija

NAJBOLJI FILMSKI PRIKAZ INVALIDNOSTI režija Tomislav Žaja NOVI DAN, Hrvatska

 


.NAGRADJENI FILMOVI 2013. U Novom Sadu

Na 11.filmskom festivalu dodeljeno je 5 plaketa:

Plaketa za najbolji dokumentarac: Muharem, muzika oči života,
režija -Željko Mirković, Niš

Priča o Muharemu, slepom Romskom muzičaru, izbeglici sa Kosova. Kroz životne prilike i neprilike, dok svoju sudbinu ispisuje svirajući po vozovima Balkana, darovitog umetnika nepogrešivo vodi bendžo, muzički instrument sa kojim Muharem komunicira sa svetom. Film o neprestanoj borbi za život. Film o nadi.

Plaketa za najbolji scenario: Na vrhovima točkova,
scenario Branislava Kovačević, Novi Sad

Biti prvak u plesu na svetskim takmičenjima svakako je veliko dostignuće, ali je zadivljujuće ako to ostvarujete iz invalidskih kolica. Kristina Živankić iz Zrenjanina pleše „Na vrhovima točkova“. Nakon saobraćajne nesreće Kristina Živankić iz Zrenjanina ostala je u kolicima. Pre nesreće bila je frizerka u svom salonu. Dve godine posle Kristina je počela ponovo da radi. Frizirala je iz kolica, a 1995. godine postala je predsednica Udruženja paraplegičara Banata.Dvadeset pet godina kasnije Kristina je pronašla način da se opet oseti slobodnom. Upisala se u istoriju. Pre sedam godina ona i njen tadašnji partner Dušan Ramljak postali su prvi plesni par u jugoistočnoj Evropi koji se takmiči u atipičnom plesu, gde je jedan od partnera u kolicima (Wheelchair Dance). Te 2006. godine postali su vicešampioni u šou-densu. Od tada Kristina postiže sjajne rezultate.
„Kad izađem na podijum, imam utisak da klizim po nebu. Osećam se slobodnom, kao da letim. Zaboravim da sam u kolicima. Koliko je snažan taj trenutak…“

Plaketa za najoriginalniji film i za afirmaciju umetnosti: Pobacani pasvordi
scenario i režija: -Siniša Tucić i Narcis Alispahić, Novi Sad

“Pobacani pasvordi” je dokumentarno – eksperimentalni film koji ilustruje poetski svet pesnika Sinise Tucica (u režiji Narcisa Alispahića), njegov unutrasnji dozivljaj sveta,njegove inspiracije,zapazanja o okolini,urbanom okruzenju,tehnoloskom dobu,obicnom zivotu  svakodnevnici. To je vizualizacija tekstualnih metafora , povezivanje reci i slika u novu poetsku celinu koja se logicno radja iz poezije umetnika  kroz pazljivo biranje kadrova,simbola i ambijenta,pracenog autorskom muzikom.ovaj film je koherentan dijalog izmedju prijatelja,slikara i pesnika posvecen novom dobu i  novim mogucnostima izraza.
Na marginama grada,na ruševini i ostatcima stanice za popravku vozova, Siniša Tucić i Narcis Alispahić, pronalazili su  scenografiju za pesme o propadanju tela i životu na internetu,ali i o onome veoma ljudskom i slobodarskom koje ovaj covek poseduje.Ovim filmom, Sinišin izrazito postmodernistički izraz kontrapunktom je  pomeren  ka nadrealnom i postapokalipticnom slikarskom senzibilitetu Narcisa Alispahića.

Plaketa za najautentičniji film: Beogradska sonata,
Gordana Smuđa, Beograd

Film o nedostatku empatije u modernom društvu koji nas uvodi u svet ljudi iz Društva za mentalno nedovoljno razvijene osobe. Iako provode dane pod zemljom, u atomskom skloništu, bez svežeg vazduha i svetlosti, njihova kreativnost i međusobno ophođenje su upravo dobar primer za sve nas.

Plaketa za promociju sporta i proaktivnog života žena sa invaliditetom: Neke devojke su veće od drugih
Anja Kavić, Banja Luka

Svakodnevica iz perspektive mlade devojke koja od rođenja koristi invalidska kolica. Ista kao i sve devojke njenih godina, ali ipak pomalo drugačija, ne zbog svog invaliditeta već zbog načina na koji vidi svet oko sebe

NAGRADJENI FILMOVI 2012. u NOVOM SADU

Najbolji dokumentarac: Tihi, režija Marko Cvejić
Andrija Tihi je čovek kojem je babica greškom, desetog dana života oduzela vid. Njegova životna filozofija je da nema tog nedostatka koji ne može da se nadoknadi. Odavno je shvatio da ni videći nisu svevideći, da svako ima nekakvu manu što samo po sebi i nije nepremostivo nego je problem u tome kako je ko nosi. Po nacionalnosti je optimista. Ovo je film o čoveku koji je pobedio život, koji ne pada pod teretom koji mu život donosi, već korača uspravno kroz njega. Iako mu je život oduzeo jedan od najvažnijih svojih darova, ipak ovaj čovek slavi život i uči druge kako da ga slave.
Najbolja režija VLadimir Perović –za film Zvezdana prašina
Aleksandar – Aca Nedeljkov sa svojih 14 godina razmatra, poput nekog starovremskog mudraca, pitanja nastanka života, fenomena života, smila života, budućnosti života na zemlji i u svemiru. Iako korisnik invalidskih kolica, uz izuzetnu vedrinu i optimizam, on svojom mišlju, duhovnim okom, putuje iz svog mikrokosmosa daleko u beskrajni makrokosmos.
Najbolji scenario: Marija Škrlec  za film Neizlječivi
Dragica je samohrana majka i domaćica koja se brine o sinu sa višestrukim invaliditetom. Takva briga iziskuje i fizičku i mentalnu snagu. Na fizičkoj snazi Dragica marljivo radi, no njena mentalna snaga stavljena je na iskušenje kada, pod sklopom okolnosti, dobije priliku izabrati lakši način života, bez tereta vođenja brige o svom Igoru.
Najbolja fotografija: Bolji smo zajedno
Prikaz svakodnevnih izazova i veselja dece sa smetnjama u razvoju. U omnibusu smo usredsređeni na najbliskije odnose pojedinaca, gde se zajedno traže rešenja kroz društenu inkuziju.
Pratimo Marka, Unu, Atilu, Nemanju i Milicu i Nemanju – pobednici serijala „Ja imam talenat“ 2011.
Najefektniji film: Glas Slobodna Forma Režija: Ksenija Jurišić
Tradicionalna manualna naracija integrisana u nemi video rad vremenski zbližava načine komuniciranja, čime problematizuje učestalo pitanje prednosti i mana savremene komunikacije.

Specijalne nagrade žirija
Filmovi sa najinovativnijom temom: „Moć tela“ Scenario i režija  Marija Maca Obrovački
Film obrađuje seksualnost žena sa invaliditetom. Kroz umetnost-pokret, ples, provokaciju, anketu, film prikazuje koliko je tema seksualnosti tabu
i „Između redova“ – Scenario i režija: Milesa Milinković
Kroz lik i život (jedan rekonstrisani dan) Marije Karadarević sagledava se kompleksnost života i identiteta žene sa invaliditetom
Plaketa za filmski opus o OSI– organizaciji Pomoć porodici

Plaketa za doprinos animiranju i afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih – ekipa filma Originalci

 

NAGRAĐENI FILMOVI 2011.:

nagrada za najbolju režiju: Vladimir Perović za filmove Matija i Mars
najsnažniji utisak- Neobičan putnik sa osmjehom- Jelena Radović
najbolji scenarij- ENIS, Enis i Anes Golubić
najbolja produkcija- Garden of Hope, Antonello Faretti
Specijalne nagrade žirija filmovima od izuzetnog značaja za promjenu svijesti društva o položaju osoba sa invaliditetom:

 • za doprinos promjeni svijesti društva o položaju osoba niskog rasta- 22 centimetra, Željko Mirković
  nagrada za doprinos promociji inkluzije – Zemlja čuda
 • za doprinos u rušenju predrasuda o radnoj sposobnosti osoba sa invaliditetom- Korak do sna- Ranku Jurjević
 • za doprinos promjeni svijesti društva o osobama sa DOWN sindromom -za film Dubravko, dječak u stvarnosti-Peđi Mihajlović
 • za doprinos promjeni svijesti društva o emotivnom životu osoba sa invaliditetom-Zoranu Cvetković za film Buca i Nata,
 • projektu UMJETNOST RUŠI ZIDOVE za doprinos angažiranju osoba sa invaliditetom na polju filmske umjetnosti
 • za originalni pristup invalidnosti – Samiru Hidanoviću, film Dvije perspektive
 • za najsimpatičniji film – Djeca Ravnice, Danijeli Andrašić
 • za najveseliji film : Radionica radosti i smijeha, Zoranu Cikovcu
 • za najefektniji film: “Nikola Popović Buđavi” Snežani Milosavljević i Anji Turanski

  ARHIVU nagrada možete pogledati ovdje